Ikon

Gunnar Charles Bothner-By

Notater

Denne siden inneholder notater/utkast som ikke er publisert.

Verden 2.0

February 21, 2009-10.55.32

Internett blir idag mer og mer flettet inn i den fysiske verden, gjennom nettverk, tjenester, skilt, og andre grensesnitt.

Jeg har tidligere snakket om eboken som en påvirkende aktør for fremtidens media. Denne gange skal jeg prøve å begi meg ut på det som vi kaller web 2.0 eller sosiale media. I tråd med resten av bloggen så har jeg ikke mange linjer å skrive på så dette kommer til å gå unna (her oppfordres det altså til komentarer. red).

Web 2.0 er en betegnelse satt på nye internett tjenester som har åpnet for brukeren som deltagende, skapende aktør. Det mest kjennte eksempelt er kanskje Wikipedia, denne fantastiske tjenesten som gjør oss alle til formidlere av kunnskap. Helt genialt, Wikipedia (og etterfølgende wikis av alle slag) har vist oss kraften i massen. (Jeg kommer nærmere inn på wikis når jeg skal skrive litt om ‘unbooks’, kommer snart)

Mer om det senere , men her kommer web 2.0 eksemplifisert med min egen hverdag.

Jeg bruker flickr som ett sted for å legge ut bildene mine (så jeg kan dele/vise dem frem til andre, og vise deler av hverdagen min), twitter er ett sted jeg skriver in statusen min (høres kanskje teit ut, men det har noe fore, og er også ett sted for en annen type kommunikasjon med folk jeg kjenner (hvorfor jeg snakker engelsk med @etunKo vil jeg ikke svare på , merklig)). Dyatum er en ny tjeneste (foreløpig i Beta) der jeg jeg kan føre statistik over daglige rutiner som hva jeg drikker hvor mye tid jeg er på nettet og, hva som helst (ok, den har jeg ikke kommet helt inn i end, men den er visuelt veldig fin). Dopplr fokuserer på hvor du reiser, hvor du skal, hvor du har vært etc. Her kan du komme i kontakt med venner som er samme sted som deg, og dele tips til steder å gå ting å se (Dopplr har plasserer deg ikke nøyaktig der du er i santid, men bruker heller en grovere oppløsning på dag/uke- by).

Og så er jeg selvfølgelig på facebook («venner»?), bruker last.fm (musikk), delicious (lenker), slideshare (presentasjoner), vimeo (video) foruten blogger som denne og denne har jeg nettstrømmer som denne, denne og denne.

Alle disse tjenestene foregår på nettet, og det kan se ut som om jeg ikke gjør stort annet en å være der. Nå er det heldigvis slik at disse tjenestene mater hverandre. Musikken jeg hører på blir skroblet til Last.fm, mobilen og laptoppen min mater posisjonen min til fire eagle som igjen mater den til dopplr. Bildene mine laster jeg opp til flickr, som igjen mater dem til facebook, dopplr, soup, etc. slideshare og vimeo er rene hosting verktøy, der jeg kan lagre tingene mine for å sette dem inn i blogger senere,, twitter, faebook og daytum kan oppdateres via mobilen min…. hmm det er litt av en labyrint det her, som bør rettes i etterhvert, men det finnes mange eksperter på disse feltene som skriver bedre en meg, les her, og her, eller se denne filmen

Hvorfor blogger jeg dette? Web 2.0, rich social media, kall det hva du vil, er her. Jeg er kanskje en over midels bruker av disse tjenesten, men de invaderer livet mitt fra ange steder. ikke lengre begrenset til pc-skjermen, men også gjennom mobiltelefonen, og diverse  netverkede dingser som Nabaztag og  Chumby. Det sosiale aspektet er vel fortsatt rimelig rått og urafinert, og tjenestene er kanskje egentlig ikke så sosiale heller (enda).

Reklamer

One Response

  1. […] tjenester som kan ha innflytelse på hvordan bibliotekstjenesten vil se ut i fremtiden (les notater her). Jeg fant imidlertid ut at det finnes flere smarte hoder som tenker og skriver om disse tingene, […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: