Ikon

Gunnar Charles Bothner-By

det er en elefant i rommet…

https://i0.wp.com/4.bp.blogspot.com/_pyA14SuAmxM/SY1oeLdQibI/AAAAAAAAALQ/rMrjjiSCqvg/s400/2-06-09kindl5.jpg

Jeg kan selvfølgelig ikke gå stille forbi e-boken (eller lesebrettet om du vil). Det er mange synspunkter, diskusjoner og meninger om denne duppeditten om dagen (med de vanlig mistenkte: pris, opphavsrett og foretningsmodell som headlinere), og det har nok mye å gjøre med at Amazon slapp sin nye versjon Kindle 2 i begynnelsen av februar i år. Kindle er for tiden en av de ledende utøverne, det er nok mye på grunn av tjenesten bak. På samme måte som Apples iPod er en manifestasjon av iTunes tjeneste, er Kindle en skjerm inn til Amazons boksamling, og det er i salg av bøker pengene ligger.

E-boken er noe ganske annet enn en bærbar pc. Kindle er dedikert til lesing, og er veldig liten og portabel så du kan ta med deg den overalt. Samtidig ser den ikke så mye ut som en PC, så det kan føles mindre ut som å være på jobben  når du leser på bussen eller hvor du nå en er. Skjermen bruker ofte en eller annen form for elektronisk papir teknologi, som ikke lar seg oppdatere like raskt som en vanelig skjerm (kan heller ikke vise annimasjoner, og har lavere oppløsning), men er lettere for øyet å lese på. Kindle laster ned bøkene sine over Whispernet (en slags 3G kommunikasjon), og kan sånn sett ikke brukes som en nett leser. Den umiddelbare måten å forstå e-boken på er som en innretning som muliggjør en fullverdig digital versjon av boken.  De egenskapen jeg syntes gjør e-boken mest interessant er mulighetene det digitale mediet gir. Tagging, annotasjon, og kryssreferanser kan gi historier nye dimensjoner, og masse distribusjon gjør selv-publisering mer aktuelt.

Hvorfor blogger jeg dette? e-boken kommer for fullt. I forlengelsen av at alt digitaliseres, er dette en av de første måtene å lese media utenfor PC skjermen. Den er kostbar, samtidig rapporterte  nylig avisen New York Times at det ville være rimeligere for dem å gi hver abonnent en e-bok leser en å trykke avisen. Følger vi den tankerekken, er det ikke så langt unna å tenke at biblioteket kan gi hver bruker sin egen e-bok (biblioteket som leverandør av infrastruktur?) hvor de kan få tak i innhold fra alle katalogene og enda litt fra nettet.

Lenker brukt i dette innlegget:

Resisting the Kindle [Sven Birkerts

Printing The NYT Costs Twice As Much As Sending Every Subscriber A Free Kindle

Electronic Paper [Wikipedia]

Hva skjer med forlagene etter e-boken [Carl Strømmer]

E-bokens første år [aftenposten]

Reklamer

Filed under: 1, litt av hvert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: