Ikon

Gunnar Charles Bothner-By

kontekstbevist narrativ og online/offline kultur, eller tre ting jeg har tenkt på i det siste.

Ok, denne posten blir en suppe av ustrukturert tanker jeg har hatt i det siste, som ikke engang er særlig originale. Bær over med meg. Den skal handle om tre konsept jeg har kommet over i det siste og som jeg syntes er interessante. Alle tre har til felles at de handler om stedbasert narrativ og online/offline kultur (eller nesten), og at de er særs kontekstbeviste.

1:

picture-2

Charles Cummings 21 steps er en novelle som foregår i Google Maps. Over 21 kapitel følger du historien utspille seg i London, hvor hver hendelse anmerkes med ett punkt på kartet. Novellen er en del av Penguins We tell stories prosjekt, som utforsker digital skjønnlitteratur. Ett kanskje bedre eksempel kan være Senghor on the Rocks, men tysken min er noe for dårlig til å følge med.

Kontekstbevist? Vel, e-litteraturen er bevist sitt digitale format, og bruker dette til sin fordel. Les Stephanie Stricklans manifest for hva som er e-litteratur

2:

Hyde Park, foto av Rebelofdesign, © under creative commons

The Guardian skrev nylig om en serie på åtte noveller som skal skrives på oppdrag av Londons kongelige haver. Felles for novellene er deres setting i en av disse historiske parkene, og historiene vil ha forskjellig karakter. Det spennende ved disse historiene er at de vil først og fremst bli solgt som 2£ hefter i parken historien er satt i.

Kontekstbevisst? Noveller skrevet om, og distribuert i Londons parker. Analog augumented reality?

3:

"In the office", foto av Ben Terett, © under creative commons

Things our friends have written on the internet 2008 er en publikasjon med opplag på 1000 som er gitt ut av Really Interesting Group. Publikasjonen inneholder, som tittelen tilsier, transkripsjoner av artikler og innlegg som er hentet ned fra internettet. Things our friends… er veldig godt formgitt, og overskriftene er nøye utvalgt.

Kontekstbevist? En fanzine av material hentet ned fra internettet, fullført med lenker, commentarer og tweets… Jeg tolker det nesten som en reaksjon mot det digitale formatet. Vi kan få tak i hva vi vill når som helst, men jeg vill ha noe å holde i!

Hvorfor blogger jeg dette? Jeg syntes det er spennende å se på hvordan disse tre konseptene er kontekstbeviste på forskjellige måter. 21 Steps handler om bruk av digital teknologi, og gir hinter mot en potensiell retning å ta historiefortelling i. Selv merket jeg at selve historien fort ble uinteressant i det jeg fløy rundt over London, og jeg glemte fort hvorfor jeg var der.

The Royal parks novelle prosjekt er veldig tiltalende. Det å kunne begrense distribusjonen av ett innhold til den ønskede konteksten virker motsatt av det vi ser skje med digital media, hvor alt distribueres  massiv skala.

Things our friends… Tar denne idéen enda lenger ved å ta ned utvalgt innhold fra nettet og gjøre det om til ett (begrenset opplag) redaksjonelt arbeid.

Og poenget er? Jeg vet ikke helt enda, men måten de to siste konseptene går tilbake til godt kjente medier (billig trykt avisaktig) og samtidig bringer inn noe nytt (transkripsjoner fra internett, bevist begrenset distribusjon) kiler meg ett sted. Og så er det det taktile aspektet selvfølgelig. Det virker kanskje usaklig, men jeg får assosiasjoner til digital fabrikasjon (digital fabrication, følg med her og her for å se noe av det nyeste som skjer på den fronten ) Hvorfor kan ikke smarte programmer skrape nettet for ønskelig materiale som blir satt sammen, og trykket til aviser? Mer følger.

Reklamer

Filed under: tanker

2 Responses

  1. gcbb sier:

    Hmm, overså det i farta, men «things our friends…» er jo en god gammel fanzine/prozine. Ble dazled av den fine innpakningen…

  2. […] skrev tidligere om Things our friends have written on the internett, en fanzine/prozine som har tatt ‘det […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: